CDN Nedir?
CDN Nedir? CDN, Content Delivery Network anlamına gelen İçerik Dağıtım Ağı olarak tanımlanabilir. CDN, web sitenizin özellikle büyük ölçekteki önbelleklenmiş içeriklerinin daha hızlı şekilde dağıtımını sağlamak için kullanılan bir ağdır.
CDN Nasıl Kullanılır?
CDN, web sitenizin önbelleklenmiş içeriklerinin daha hızlı ve etkili bir şekilde dağıtımını sağlamak için kullanılan bir ağdır. CDN, web sitenizin önbelleklenmiş içeriklerinin, web sunucularından daha hızlı bir şekilde erişilebilmesini sağlayarak, sitenizin yüklenmesini hızlandırır. CDN, sunucularınızın veri trafiğinin daha iyi yönetilmesini ve daha iyi bir sunucu performansı sağlamasını sağlar. CDN, genellikle web sitenizin görüntülerinin, video dosyalarının ve diğer içeriklerin dağıtımını optimize ederken kullanılan bir ağdır. CDN, verilerinizi çoklu web sunucularına dağıtarak, veri trafiğinin önlenmesini ve erişim sürelerinin hızlanmasını sağlar. CDN, web sitenizin yüklenme sürelerini hızlandırmak ve kullanıcı deneyimini optimize etmek için kullanılan bir ağdır. CDN, web sitenizi kullanan kullanıcıların içerikleri daha hızlı bir şekilde yüklemesini sağlayarak, sitenizin daha iyi bir SEO performansına sahip olmasını sağlar.
CDN’nin Faydaları
CDN sayesinde, web sitenizin özellikle büyük ölçekteki önbelleklenmiş içeriklerinin daha hızlı ve etkili bir şekilde dağıtımını sağlamak mümkündür. CDN, web sitenizin yüklenme sürelerini hızlandırarak, kullanıcı deneyimini optimize etmek ve sitenin SEO performansını arttırmak mümkündür. CDN, web sitenizin veri trafiğinin daha iyi yönetilmesini ve daha iyi bir sunucu performansı sağlamasını sağlar.
Nereden CDN alabilirim?
CDN’i pek çok firmadan temin edebilirsiniz ama en yaygın olan platform Cloudflare’dir. Cloudflare nin bu kadar popüler olma sebebi CDN i ücretsiz temin etmesi ve yüksek performans sunmasıdır. Küresel ağda 285 ten fazla şehiri kapsaması büyük ölçüde web sitelerin hızına etki etmekte. Cloudflare dışında Akamai CDN, Amazon CDN, CloudFront, Microsoft Azure CDN, BitGravity, Broadpeak, CacheFly, CDN77 ve CDNetworks yer alıyor. Yine CDN almak için başvurabileceğiniz CDNify, CDN.NET, ChinaCache, Fastly ve GoGrid gibi şirketler de sunucu veri çözümlerine yönelik yaklaşımlarıyla beklentilerinizi rahatlıkla karşılayabilir.
WordPress’e nasıl CDN kurabilirim?
WordPress ‘e CDN kurmanın en basit yolu bir cache (Önbellek ) eklentisi kullanmaktır. Cache eklentinizdeki CDN kısmına firmanızdan elde ettiğiniz apiyi girerek kurulumu gerçekleştirebilirsiniz.
İşte bazı CDN destekli cache eklentileri;
Litespeed Cache
Litespeed, WordPress te kullanılan en popüler Cache eklentilerinden biridir. Litespeed ile veritabanı ve görsel optimizasyonu yapabilir, Ön bellek sistemi kurabilirsiniz. CDN teknolojisini de destekleyen Litespeede erişmek için buraya tıklayabilirsiniz.
Wp Fastest Cache
Tük yazılımcı Emre Vona tarafından geliştirilen WP Fastest Cache, WordPress için kullanışlı hafif bir eklentidir. CDN entegrasyonu yapabilip, Web sitenizi hızlandırma optimizasyonları yapabilirsiniz.
WP Fastest Cache’ ye erişmek için buraya tıklayabilirsiniz.